Ortodonție

CE ESTE ORTODONȚIA?

Ortodonția este o supraspecializare a stomatologiei care se ocupă cu echilibrarea multilaterală a aparatului dentomaxilar. Adică, mai pe înțelesul nostru, ortodonția se ocupă atât de estetica zâmbetului cât și de funcționalitatea lui!

Un zâmbet frumos, ca de reclamă, este visul oricui, iar medicii noștri stomatologi se preocupă de sănătatea și durabilitatea lui.

În clinica noastră, pacienților li se întocmesc planuri de tratament complexe, care acoperaă o gamă largă de soluții eficiente: începând cu pașii de bază, detartrajul și igienizarea (pasul zero al oricărui început), continuând cu tratamentul cariilor simple și complicate, până la oferirea unor soluții interdisciplinare, ce necesită colaborarea proteticianului, a endodontului, a chirurgului și a ortodontului, totul pentru a putea realiza atât aspectul estetic dorit de pacient, cât și aspectul funcțional urmărit de medici.

Un surâs „de Hollywood” ascunde nu numai o aliniere a dinților vizibili, el ascunde și eforturile medicilor specialiști de a echilibra din toate punctele de vedere ocluzia (sau mai pe înțeles mușcătura).

În opinia noastră, aceasta este misiunea medicului specialist ortodont: să îi explice pacientului și apoi să îl trateze astfel încât, la final, să obțină rezultate frumoase și durabile.

„FITZĂ” SAU NECESITATE?

În zilele noastre, ortodonția nu este o fiță!

Este adevărat că trăim o perioadă complicată din punct de vedere social și ultimul lucru pe ordinea de zi este, poate, cât de drepți sunt dinții noștri! Dar, ocolind tratamentele ortodontice, nu facem decât să amânăm inevitabilul.

Copiii tratați de mici, purtătorii de aparate mobile de azi, sunt adulții de mâine cu un zâmbet frumos! Nu numai cu dinți drepți, dar și fără mari probleme dentare!

În ultimul timp, tot mai multi adulți apelează la tratamentul ortodontic, din dorință proprie, din necesitate, la trimiterea medicului stomatolog generalist sau a medicului specialist. Fără tratament ortodontic mulți pacienți nu pot beneficia de valorificarea maximă a resurselor proprii, îngreunând tratamentele de rutină.

CE ÎNSEAMNĂ UN TRATAMENT ORTODONTIC?

Tratamentul ortodontic presupune, în primul rând, o vizită la medicul specialist.

Prima vizită la noi în clinică este o conversație, în principal. Este momentul în care medicul și pacientul se cunosc și stabilesc bazele unei relații durabile atât de necesară succesului.

Motivele care îl aduc pe pacient la noi în clinică sunt foarte importante și le acordăm atenție sporită. Nemulțumirile și dorințele, așteptările sau poveștile auzite trebuie spuse!

La prima consultatie, facem un examen clinic, ascultăm pacientul, îi răspundem la întrebări, îi arătăm clinica și stabilim un „plan de acțiune”. Încrederea care ne este acordată o răsplătim la rândul nostru cu încredere, dar și cu dorința de a vedea un zâmbet minunat!

APARATELE ORTODONTICE:

Sunt dispozitive folosite pentru a realiza obiectivele tratamentului de specialitate. Fie că sunt fixe, mobile, vizibile sau invizibile, de metal, de ceramică, de safir, de acrilat, din aliaje nobile, colorate sau nu, aparatele sunt adaptate și individualizate anomaliilor, vârstei și dorințelor purtătorilor.

INDICATII SI CONTRAINDICATII:

Tratamentul ortodontic este indicat oricărui pacient ce sufera de o anomalie dentară ce poate fi tratată pe această cale.

NU exista contraindicatii, doar precauții în cazuri extreme: persoane care din cauza unor boli psihice nu pot colabora, sau afectate de un handicap ce le împiedică să urmeze un tratament de durată.

Tratamentul ortodontic nu se realizează bătând din palme. El necesită timp și efort atât din partea medicului cât și a pacientului și a familiei acestuia.

Copiii au nevoie de sprijin pentru a fi aduși la consultații, urmărire atentă din partea părinților pentru a efectua o igienă orală bună, urmărirea indicațiilor cabinetului.

CE SE INTAMPLA DACĂ NU SE ALEGE ACEASTĂ SOLUȚIE, DEȘI ESTE NECESARĂ?

Așa cum această disciplină se adresează unei game largi de afectiuni, tot așa și consecințele îmbracă o varietate de forme.

Credem că cei mai mulți dintre noi suntem obișnuiți să vedem înghesuirile dentare. Netratarea pe cale ortodontică duce la apariția cariilor extrem de inestetice, situate pe dinții afectați: adică frontalii!

Pe lângă carii, acești dinți nu sunt utilizați corespunzător în momentul masticației, datorită pozițiilor lor. Aceasta duce la formarea de pungi parodontale, adică „buzunare” pline cu tartru și sursă de infecții.

În cazul în care se dorește includerea lor într-o lucrare protetică sunt sacrificați: li se scoate nervul (de multe ori pacientul fiind tânăr când se întâmplă așa ceva), sunt șlefuiți și apoi se încearcă realizarea coroanelor.

Devin dinți morți, care vor avea tot timpul nevoie să fie „îmbrăcați”, cu durată de viață în gură mult scurtată. De multe ori, pentru a putea executa o punte cât mai armonioasă este nevoie să se recurgă la extracții ale unor dinți prost așezați.

EFECTELE NEGATIVE ALE TRATAMENTULUI ORTODONTIC

Nu există așa ceva!

Ortodonția nu este o pilulă de inimă, care o dată administrată poate da amețeli sau probleme la stomac. Singurele efecte negative apărute pot fi datorate lipsei igienei dentare.

Neefectuarea unei igiene dentare corespunzătoare duce la îmbolnăvirea gingiilor, apariția sângerărilor, a durerilor la periaj și mai apoi a cariilor și a petelor de demineralizare!

Echipa noastră luptă pentru prevenirea acestor situații:

  • atrăgând atenția la fiecare control asupra stării igienei dentare a pacientului
  • instruirea tehnicii corecte de periaj în clinică
  • informând și punând la dispoziție o gamă larga de periuțe, paste și alte produse necesare
  • indicând necesitatea igienizărilor profesionale
  • sau trimițând pacientul la un periaj profesional și un air flow la o perioadă de timp stabilită de medicul specialist pentru menținerea rezultatelor optime.

Mulți părinți, de exemplu, se plâng că cel mic este un respirator oral, adică respiră pe gură.
Se adresează medicului orelist, fac intervenția chirurgicală de îndepărtare a vegetațiilor adenoide (polipilor) dar… respirația rămâne orală.

Copilul devine palid, obosește ușor, nu se poate concentra bine.

De ce?

Pentru că nu se oxigenează creierul!

Copilul face carii pe dinții frontali, vizibile, gura este în permanență întredeschisa, răcește usor…

De ce?

Din cauza faptului că respiră pe gură!
Trebuie apelat la un tratament ortodontic!
Cu ajutorul unui aparat se va decondiționa respirația orală și problemele se vor remedia.

CE SE ÎNTÂMPLĂ DUPĂ?

Rămânem prieteni!

Pacientul primește o contenție – adică un dispozitiv ortodontic fix sau mobil, în functie de caz ăi de vârstă, care va menține rezultatul în timp.

Pacienții sunt îndreptați către terapiile complementare: protetică, implantologie, apoi sunt introduși în programul de dispensarizare: vizite la intervale mai lungi care permit identificarea din timp a problemelor stomatologice de orice natură ce pot apărea și se pot preveni.

EDODONTIE

Edontonția este specialitatea medicinei dentare care constă în prevenirea, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor datorate pulpei dintelui (nervului), de fapt țesutul moale din interiorul dintelui.

Menirea unui tratament de canal este aceea de a păstra dintele afectat în cavitatea bucală.

PEDODONTIE

Prioritatea noastră este să ne manifestăm grija față de dentiția copilului dumneavoastră, concentrându-ne pe prevenție, tratamente de calitate și pe o motivare pozitivă.

Vă oferim o atmosferă plăcută, confortabilă, pe care micii noștri pacienți o agreează, fără a manifesta teamă și anxietate.