Ortodontie

CE ESTE ORTODONTIA?

Ortodontia este o supraspecializare a stomatologiei care se ocupa cu echilibrarea multilaterala a aparatului dentomaxilar. Adica, mai pe intelesul nostru, ortodontia se ocupa atat de esteticazambetului cat si de functionalitatea lui!
Un zambet frumos, ca de reclama, este visul oricui, dar medicii nostrii stomatologi se preocupa de sanatatea si durabilitatea lui.
In clinica noastra pacientilor li se intocmesc planuri de tratament complexe, care acopera o gama larga de solutii eficiente: incepand cu pasii de baza, detrartrajul si igienizarea-pasul zero al oricarui inceput, continuand cu tratamentul cariilor simple si complicate si pana la oferirea unor solutii interdisciplinare, ce necesita colaborarea proteticianului, a endodontului, a chirurgului si a ortodontului, totul pentru a putea realiza atat aspectul estetic atat de dorit de pacient, dar si aspectul functional urmarit de medici.
Un suras “de holywood” ascunde nu numai o aliniere a dintilor vizibili, el ascunde eforturile medicilor specilisti de a echilibra din toate punctele de vedere ocluzia (sau mai pe inteles muscatura).
In opinia noastra aceasta este misiunea medicului specialist ortodont: sa ii explice pacientului si apoi sa il trateze astfel incat, la final, sa obtina rezultate frumoase, dar durabile.

“FITZA” SAU NECESITATE?

In zilele noastre, ortodontia nu este o fitza!
Este adevarat ca traim o perioada complicata din punct de vedere social, si ultimul lucru pe ordinea de zi este poate, cat de drepti sunt dintii nostrii! dar, ocolind tratamentele ortodontice, nu facem decat sa amanam inevitabilul.
Copiii tratati de mici, purtatorii de aparate mobile de azi, sunt adultii de maine cu un zambet frumos! Nu numai cu dinti drepti, dar si fara mari probleme dentare!
In ultimul timp tot mai multi adulti apeleaza la tratamentul ortodontic, din dorinta proprie, din necesitate,la trimiterea medicului stomatolog generalist, sau a medicului specialist. Fara tratament ortodontic multi pacienti nu pot beneficia de valorificarea maxima a resurselor proprii, ingreunand tratamentele de rutina.

CE INSEAMNA UN TRATAMENT ORTODONTIC?

Tratamentul ortodontic presupune in primul rand o vizita la medicul specialist.
Prima vizita la noi in clinica este o conversatie, in principal. Este momentul in care medicul si pacientul se cunosc, si stabilesc bazele unei relatii durabile atat de necesara succesului!
Motivele pe care il aduc pe pacient la noi in clinica sunt foarte importante si le acordam atentie sporita! Nemultumirile si dorintele, asteptarile sau povestile auzite trebuie spuse!
La prima consultatie facem un examen clinic, ascultam pacientul, ii raspundem la intrebari, ii aratam clinica si stabilim un “plan de actiune”!
Increderea care ne este acordata o rasplatim cu incredere! dar si cu dorinta de a vedea un zambet minunat!

APARATELE ORTODONTICE:

Sunt dispozitive folosite pentru a realiza obiectivele tratamentului de specialitate. fie ca sunt fixe, mobile, vizibile sau invizibile, de metal, de ceramica,de safir, de acrilat, din aliaje nobile, colorate sau nu, aparatele sunt adaptate si individualizate anomaliilor ,varstei si dorintelor purtatorilor!

INDICATII SI CONTRAINDICATII:

Tratamentul ortodontic este indicat oricarui pacient ce sufera de o anomalie dentara ce poate fi tratata pe aceasta cale.
NU exista contraindicatii, doar precautii in cazuri extreme: persoane care din cauza unor boli psihice nu pot colabora, sau afectate de un handicap ce le impiedica sa urmeze un tratament de durata.
Tratamentul ortodontic nu se realizeaza batand din palme. El necesita timp, si efort atat din partea medicului cat si a pacientului, si a familiei acestuia.
Copii au nevoie de sprijin, pentru a fi adusi la consultatii, urmarire atenta din partea parintilor pentru a efectua o igiena orala buna, urmarirea indicatiilor cabinetului.

CE SE INTAMPLA DACA NU SE ALEGE ACEASTA SOLUTIE, DESI ESTE NECESARA?

Asa cum aceasta disciplina se adreseaza unei game largi de afectiuni, tot asa si consecintele imbraca o varietate de forme.
Cred ca cei mai multi dintre noi suntem obsnuiti sa vedem inghesuirile dentare. Netratarea pe cale ortodontica duce la aparitia cariilor extrem de inestetice, situate pe dintii afectati: adica frontalii!
Pe langa carii, acesti dinti nu sunt utilizati corespunzator in momentul masticatiei, datorita pozitiilor lor. Aceasta duce la formarea de pungi parodontale, adica “buzunare” pline cu tartru si sursa de infectii.
In cazul in care se doreste includerea lor intr-o lucrare protetica- sunt sacrificati: li se scoate nervul, de multe ori pacientul fiind tanar cand se intampla asa ceva, sunt slefuiti si apoi se incearca realizarea coroanelor!
Devini dinti morti, care va fi tot timpul nevoie sa fie “imbracati”, cu durata de viata in gura mult scurtata. De multe ori pentru a putea executa o punte cat mai armoniasa este nevoie sa se recurga la extractii ale unor dinti prost asezati.

EFECTELE NEGATIVE ALE TRATAMENTULUI ORTODONTIC

Nu exista asa ceva!
Ortodontia nu este o pilula de inima, care o data administrata poate da ameteli sau probleme la stomac!
Singurele efecte negative aparute sunt lipsa igienei dentare.
Neefectuarea unei igiene dentare corespunzatoare duce la imbolnavirea gingiilor, aparitia sangerarilor, a durerilor la periaj si mai apoi, a cariilor si a petelor de demineralizare!
Echipa noastra lupta pentru prevenirea acestor situatii :
- atragand atentia la fiecare control aspra starii igienei dentare a pacientului
- instruirea tehnicii corecte de periaj in clinica
- informand si punand la dispozitie o gama larga de periute, paste, si altor produse necesare
- indicand necesitatea igienizarolor profesionale
-sau trimitand pacientul la un periaj profesional si un air flow la o perioada de timp, stabilita de medicul specialist, pentru mentinerea rezultatelor optime.
Multi parinti, de exemplu, se plang ca, copilul lor este un respirator oral, adica respira pe gura.
Se adreseaza medicului orelist, fac interventia chirurgicala de indepartare a vegetatiilor adenoide (polipilor) dar, respiratia ramane orala.
Copilul devine palid, oboseste usor, nu se poate concentra bine.
De ce?
Pentru ca nu se oxigeneaza creierul!
Copilul face carii pe dintii frontali, vizibile, gura este in permanenta intre-deschisa, raceste usor…
De ce?
Din cauza faptului ca respira pe gura!
Trebuie apelat la un tratament ortodontic!
Cu ajutorul unui aparat se va deconditiona respiratia orala si problemele se vor remedia.

CE SE INTAMPLA DUPA?

Ramanem prieteni!
Pacientul primeste o contentie- adica un dispozitiv ortodontic fix sau mobil, in functie de caz si de varsta, care va mentine rezultatul in timp.
Pacientii sunt indreptati catre terapiile coplementare: protetica, implantologie, etc., si sunt introdusi in programul de dispensarizare: vizite la intervale mai lungi de timp care permit identificarea din timp a problemelor stomatologice de orice natura ce pot aparea si se pot preveni!

EDODONTIE

Edontontia este specialitatea medicinei detare care consta in prevenirea, diagnosticarea si tratamentul afectiunilor datorate pulpei dintelui (nervului), de fapt tesutul moale din interiorul dintelui.

Menirea unui tratament de canal este aceea de a pastra dintele afectat in cavitatea bucala.

PEDODONTIE

Prioritatea noastra este sa ne manifestam grija fata de dentitia copilului dumneavoastra concentrandu-ne pe preventie, tratamente, de calitate si pe o motivare pozitiva.

Vrem sa creeam o atmosfera placuta, confortabila in care copii sa agreeze.